A history of long and effortless success can be a dreadful handicap， but， if properly handled， it may become a driving force. When the United States entered just such a glowing period after the end of the Second World War， it had a market eight times larger than any competitor， giving its industries unparalleled economies of scale. Its scientists were the world‘s best， its workers the most skilled. America and Americans were prosperous beyond the dreams of the Europeans and Asians whose economies the war had destroyed.
It was inevitable that this primacy should have narrowed as other countries grew richer. Just as inevitably， the retreat from predominance proved painful. By the mid1980s Americans had found themselves at a loss over their fading industrial competitiveness. Some huge American industries， such as consumer electronics， had shrunk or vanished in the face of foreign competition. By 1987 there was only one American television maker left， Zenith. （Now there is none： Zenith was bought by South Korea’s LG Electronics in July.） Foreign made cars and textiles were sweeping into the domestic market. America‘s machine-tool industry was on the ropes. For a while it looked as though the making of semiconductors， which America had invented and which sat at the heart of the new computer age， was going to be the next casualty.
All of this caused a crisis of confidence. Americans stopped taking prosperity for granted. They began to believe that their way of doing business was failing， and that their incomes would therefore shortly begin to fall as well. The mid-1980s brought one inquiry after another into the causes of America’s industrial decline. Their sometimes sensational findings were filled with warnings about the growing competition from overseas.
How things have changed！ In 1995 the United States can look back on five years of solid growth while Japan has been struggling. Few Americans attribute this solely to such obvious causes as a devalued dollar or the turning of the business cycle. Self doubt has yielded to blind pride. “American industry has changed its structure， has gone on a diet， has learnt to be more quick witted，” according to Richard Cavanagh， executive dean of Harvard‘s Kennedy School of Government. “It makes me proud to be an American just to see how our businesses are improving their productivity，” says Stephen Moore of the Cato Institute， a think tank in Washington， DC. And William Sahlman of the Harvard Business School believes that people will look back on this period as “a golden age of business management in the United States.”
51. The U.S. achieved its predominance after World War II because ________.
[A] it had made painstaking efforts towards this goal
[B] its domestic market was eight times larger than before
[C] the war had destroyed the economies of most potential competitors
[D] the unparalleled size of its workforce had given an impetus to its economy
52. The loss of U.S. predominance in the world economy in the 1980s is manifested in the fact that the American ________.
[A] TV industry had withdrawn to its domestic market
[B] semiconductor industry had been taken over by foreign enterprises
[C] machine-tool industry had collapsed after suicidal actions
[D] auto industry had lost part of its domestic market
53. What can be inferred from the passage？
[A] It is human nature to shift between self-doubt and blind pride.
[B] Intense competition may contribute to economic progress.
[C] The revival of the economy depends on international cooperation.
[D] A long history of success may pave the way for further development.
54. The author seems to believe the revival of the U.S. economy in the 1990s can be attributed to the ________.
[A] turning of the business cycle
[B] restructuring of industry
[C] improved business management
[D] success in education
52题，20 世纪80年代，美国在世界经济方面丧失了主导地位，主要表现在下面哪一事实。A选项，重叠原文不难发现，文中说，电视制造业已经消失。但是选项却说“退回了国内市场”。B选项，文中中“半导体业将会成为下一个受害对象”。选项却说，已经被国外市场所吞并。C选项，望文生义，原文中的on the ropes是岌岌可危，但是选项却当成了自杀性行为，故而错误，排除法，D选项正确。
53题，通过使用自然段定位法，不难定位在第三段。推理题型。根据凯程小技巧，我们正确答案定位于BD之间，D选项在文中首句出现，但是偷换了概念，首句使用的词语是long and effortless 但是被替换成了long，故而错误，所以答案就是B了。
54题，作者将90年代美国经济的复苏，归因于——。这里再次使用凯程小技巧（众人皆醉我独醒）将答案定位于Few Americans attribute this solely to such obvious causes as a devalued dollar or the turning of the business cycle.重叠选项，仅有A是符合题意的。